Velika nagradna igra

DDV in carina od 1.7.2021

Od 1. junija 2021 bo naša tržna platforma zavezana/odgovorna glede DDV pri prodaji blaga namenjenega potrošnikom v EU z vrednostjo pošiljk do 150 EUR, oziroma če je blago dobavljeno iz države izven EU ali če je blago dostavljeno iz EU, vendar prodajalec nima sedeža v EU.

Obstaja splošno pravilo, da bo upravitelj platforme, če se zgodi kateri od zgornjih primerov, s transakcijo izračunal in prevzel DDV in ga prek elektronskega portala IOSS preusmeril na davčni urad EU.

Če je pošiljka poslana iz države zunaj EU in je vrednost nakupa za potrošnike več kot 150 EUR, potrošnik je dolžan plačati vse davčne in carinske stroške. Za poenostavitev postopka dostave bodo ti stroški vključeni v nakupno ceno, da bodo lahko potrošniki v EU plačali DDV in carino. DDV in carino bo potrošnikom iz EU, ob vstopu v EU, plačal agent prevoznika. Ko kupuje blago od prodajalca na naši platformi, kupec iz EU se strinja, da ga bo v carinskem postopku zastopal agent prevoznika.

Ta obveznost izhaja iz Direktive Sveta (EU) 2017/2455 z dne 5. decembra 2017, ki nadomešča Direktivo 2006/112/ES in Direktivo 2009/132/ES če se gre za obveznosti povezane z davkom na dodano vrednost v zvezi z zagotavljanjem storitev in prodajo blaga na razdaljo.